Magnet
– verktyget för att skapa seminarier, föreläsningar och seminarieverksamhet

Prova Magnet gratis!
Du förbinder dig inte till någonting. Inga kortuppgifter behövs. Endast två steg för att skapa kontot. Det är allt, mycket nöje!

Åtta tips för en lyckad presentation till ditt event

Inför en presentation är det vanligt att man blir nervös, vare sig man är van att tala inför publik eller inte. För att skapa en lyckad presentation till ditt event behövs därför planering, förarbete och massvis av övning. Vi bjuder på åtta tips för att komma väl förberedd till ditt framförande!

1. Vilken är din publik?

När man pratar om kommunikation så ska man alltid börja hos mottagaren. Det bästa du kan göra för att veta hur du ska nå fram är att ta reda på vem det är du pratar med. Genom att göra ett noggrant förarbete så kan du anpassa din presentation efter din publik. Fundera på frågor som : Hur många kommer de att vara? Hur mycket förkunskap har dom om mitt ämne? Är dom här frivilligt eller för att det är en obligatorisk aktivitet?

2. Särskilj dig!

Du måste snabbt få din publik att haja till, och särskilt viktigt är det i inledningen. Du har bara en kort minut på dig att övertyga dina lyssnare om att du är värd att lyssna på. Här kan det vara bra att koppla ihop ditt ämne med någon fysisk sak, eller bygga upp spänning och förväntan med god storytelling. Du kanske till och med har något bra sätt att engagera din publik redan inledningsvis genom att be dem att exempelvis ställa sig upp och ropa hej så högt de bara kan. Det skapar en avslappnad och bra atmosfär redan från början.

3. Allt hänger på tiden

Utmaningen är att få din timmes föreläsning att kännas som tjugo minuter. Hur gör du? Här behöver du vara intressant, relevant och framförallt rätt så rapp. Men en viktig egenskap är också att vara lyhörd och känna av din publik och deras reaktioner. Har du fått deras uppmärksamhet? Om inte så behöver du kanske ta en liten paus. Och om du får tid över är det alltid fördelaktigt att bjuda in lyssnarna och låta de få interagera i din föreläsning genom att ställa frågor.

4. Se din Powerpoint som ett hjälpmedel

Som publik är det trist att sitta och lyssna på någon som bara maler på. Att använda Powerpoint eller Prezi är därför bra hjälpmedel. Men kom ihåg att se det som ett hjälpmedel, och inte en lösning för hela presentationen. Se till att inte lägga in för mycket text i din presentation, utan arbeta med bilder och stödord i punktlistor. Publiken ska hellre lyssna på dig än att fastna i läsandet. Om du pratar fritt om ditt innehåll blir det också mer intressant att lyssna på, än om publiken ska behöva läsa igenom en roman på varje sida. Se också till att hålla antalet sidor till max 10-15 stycken.

5. Variera kroppsspråket och tonläget

Det handlar inte alltid om vad man säger, utan hur man säger det. Nyckeln till en lyckad presentation är att lyckas variera både röst och kroppsspråk. Prata inte för monotont, och våga röra på dig under tiden du pratar. Se till att du övar även detta inför din presentation, och våga prova olika gestikuleringar och olika sätt att röra dig. Att använda sig av konstpauser är också ett effektivt sätt att låta något viktigt få sjunka in hos publiken. Det ger dem tid att begrunda och fundera på det du just har sagt.

6. Skippa manuset

Du gör bara dig själv en björntjänst om du gör dig beroende av ett manus. Öva istället in din presentation så att du kan den. Som publik är det otroligt trist att sitta och lyssna på någon som läser innantill. Våga lita på dina stödord i Powerpoint-presentationen. De hjälper dig om du tappar tråden.

7. Våga ha roligt!

Med glädje och entusiasm kommer du att smitta av dig på publiken, så våga ha skoj!

8. Glöm inte bort att andas emellanåt

Brukar rösten svika dig när nervositeten tar över? Se då till att andas. Ett djupt andetag kan lösa det mesta, och kom ihåg: Du har något viktigt att berätta för din publik!

Missa inte 7 tips för att skriva en bra inbjudan!

Prova Magnet gratis!

Du förbinder dig inte till någonting.
Inga kortuppgifter behövs.

"Magnet är smidigt och enkelt att hantera. Att våra medlemmar kan anmäla, eller avanmäla sig till event gör att vi på ett smidigt sätt kan administrera våra deltagarlistor. Jag ser bara fördelar."
Francesca O´Brien Apelgren, vd
Sveriges Marknadsförbund
Francesca O´Brien Apelgren, vd, Sveriges Marknadsförbund

Läsvärt från bloggen

Checklistan är A och O för ett lyckat event

Checklistan är A och O för ett lyckat event

Som eventmakare har man tusentals saker att hålla reda på samtidigt. Det är mycket som ska hända under de få timmar som eventet pågår. Då är det viktigt att alla vet vad man ska göra och i vilken ordning. Därför är en checklista ett måste.

Planera ditt första event – här är 10 bästa tipsen

Planera ditt första event – här är 10 bästa tipsen

Att genomföra ett lyckat event kräver arbete, men om du utgår från en strategisk plan bäddar du för framgång. Även du som ska arrangera ett event för allra första gången kan åstadkomma ett toppenevent, om du spelar dina kort väl.  För att hjälpa dig i startgroparna listar vi de 10 bästa tipsen för att planera ditt första event.

Tidseffektiv och smidig eventapp

Tidseffektiv och smidig eventapp

Håll koll, planera och organisera, allt på ett och samma ställe. Med Magnet, vår eventapp, kan du arrangera ett event direkt från din mobil. Appen är specifikt designad för att för att förenkla ditt eventplanerande och gör det roligt och enkelt att hålla i event. Testa vår digitala plattform idag och upplev ett enkelt sätt […]