Något som sedan länge varit föremål för diskussioner är möjliga negativa konsekvenser av alltmer skärmtid, hos såväl barn och unga som vuxna. Här kan nämnas splittrad uppmärksamhet, koncentrationsproblem, sämre sömn och stress relaterad till ständig tillgänglighet, informationsflöde och brist på nedvarvning. Sociala medier sätts också i samband med ökad förekomst av depression då att jämföra sig med andra kan sätta igång negativa tankespiraler.
Det finns även debattörer som framhåller att användandet av datorer, surfplattor och smartphones i sig inte är av ondo, utan att det är först när viktiga saker trängs undan som problem uppstår. Det kan gälla allt från fysisk aktivitet till läxläsning och social samvaro.
När att träffas på riktigt kallas hårdvaluta och vår tids lyx är det hög tid att stanna upp och fundera ett varv eller två. Låt oss titta på vilken betydelse det har att träffas och kommunicera ansikte mot ansikte.
Det händer när vi träffas på riktigt
När vi träffas på riktigt förstärks vår kommunikation med icke-verbala inslag, många av dem mer eller mindre omedvetna. Ögonkontakt, gester, kroppsspråk, andningsfrekvens, beröring. I och med att nyanserna blir fler och känslor lättare att avläsa blir det också lättare att förstå varandra. Relationen och de budskap vi sänder får större tyngd i det personliga mötet.
För vår hälsa och livslängd är relationer avgörande, och relationer bygger vi när vi träffas på riktigt. När en relation är etablerad mår den också bäst om vi kan ses med någorlunda jämna mellanrum.
Magnus Kull, utbildare, processkonsult och coach på coach2coach, bryter ned behovet att träffas i tre delar:
- Kvalitet i relationen är avgörande för förändringsarbete och utveckling.
- Samhörighet är en av nycklarna till motivation och engagemang.
- Att vi kan relatera till människor är tydligt kopplat till upplevelsen av välbefinnande och lycka.
– Samhörighet uppstår när jag upplever att jag gör någonting tillsammans med andra människor. De starkaste upplevelserna av samhörighet uppstår när vi träffas. Att vi gör så mycket på egen hand kan vara en utmaning i dagens samhälle.
Att regelbundet ses vid kvalitativa träffar är alltså ovärderligt för kommunikation och samverkan. Och för hur individen, gruppen och verksamheten mår.
Utrymme att träffas regelbundet
Hur ser det ut i din förening eller affärsverksamhet? Finns en balans i er kommunikation? Ett tips är att fundera över detta, för att lägga upp en mötesstrategi. Ta fram riktlinjer för när ni ska ha fysiska möten och evenemang, och när det passar med telefonmöte, virtuella möten eller andra kommunikationsvägar. Strukturera och planera era möten för ett år framåt, och etablera en mötespolicy med tydliga spelregler.
Med hjälp av en medveten mötesstrategi säkrar ni inte bara utrymmet för fysiska träffar, utan styr upp planeringen och driver verksamheten i önskad riktning.
Så ordnar du kvalitativa träffar
Vad kan du göra för att era träffar ska bli så givande som möjligt? Här i vår blogg hittar du tips och inspiration kring att arrangera evenemang och möten. Bland annat en intervju med Magnus Kull om effektfulla möten, mötesmetoder för att organisera unconference och en guide till att välja rätt eventlokal.
Fortsätt lägga själ och hjärta i det du gör, och se till att hämta energi i riktiga möten.